Search

INLOGGEN 

3 argumenten voor uitzendkrachten op je projecten

Ben je altijd duurder uit met uitzendkrachten?

De flexbranche maakt een forse groei door. De forse groei is niet alleen te zien bij kleine uitzendbureaus, maar ook bij grote spelers in de markt. Uitzendbureaus zijn intermediairs die bemiddelen tussen werkzoekenden en bedrijven die mensen nodig hebben om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Het is voor projectmatig werkende dienstverleners alleen niet altijd even duidelijk wanneer het handig is om een uitzendkracht in te huren.

Het uitzendbureau is ontstaan met de achterliggende gedachte om bedrijven met een fluctuerende productiviteit tegemoet te komen. Het inhuren van uitzendbureaus is aantrekkelijk voor bedrijven die projectmatig werken.

Voorbeeld: een bouwbedrijf

Neem als voorbeeld een bouwbedrijf dat werkt aan kortlopende projecten bestaande uit bouw- en renovatie klussen. Stel dat een projectmanager van dit bouwbedrijf op korte termijn vijf extra medewerkers nodig heeft om werkzaamheden te verrichten bij nieuwe projecten. Het bedrijf besluit om vaste medewerkers aan te trekken.

Helaas neemt het aannemen van mensen meer tijd in beslag dan gedacht, waardoor het project vertraging oploopt. Nadat het project is afgerond zitten ze met een paar medewerkers op de bank waarvoor ze nog geen andere projecten hebben. Dit leidt tot hogere kosten en drukt de winst van het bedrijf. In dit soort situaties zijn er drie argumenten waarom projectmatig werkende dienstverleners beter kunnen besluiten om een uitzendbureau in te schakelen.

 

1. Flexibiliteit

Het grootste voordeel van het inhuren van uitzendkrachten is dat bedrijven zelf kunnen bepalen wanneer ze uitzendkrachten willen inzetten. Bij een projectmatige werksfeer kunnen uitzendkrachten worden ingezet voor de duur en omvang van een project. Een uitzendkracht kan ingezet worden zolang er werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Zijn er geen werkzaamheden meer, dan is dat geen enkel probleem. In een uitzendovereenkomst staat vastgesteld dat de inhuur van medewerkers stopgezet mag worden zodra de afgesproken werkzaamheden zijn afgerond. Met deze werkwijze betaalt het bedrijf alleen de gewerkte uren en worden onnodig hoge kosten ten laste van het project voorkomen.

 

2. Tijdwinst

Bij het inhuren van een uitzendbureau ligt de sollicitatieprocedure (werving en selectie) in handen van een uitzendbureau. Een uitzendbureau plaatst alle vacatures en behandelt ook alle sollicitatiebrieven- en gesprekken. Met een grote database is de kans groot dat een uitzendbureau op korte termijn een geschikte kandidaat gevonden heeft. Daarbij trekken uitzendbureaus referenties na van de kandidaten.

Behalve het bemiddelen van werkzoekenden en bedrijven, zijn uitzendbureaus in staat om kandidaten een traineeship of opleiding aan te bieden. Hier heeft het bedrijf geen omkijken naar en kan de uitzendkracht op het juiste niveau aan de slag met de werkzaamheden in het project.

 

3. Minder werkgeversrisico’s

Naast de flexibele inzet en de tijdwinst is het bedrijf niet verantwoordelijk voor de administratieve verplichtingen van een uitzendkracht. Wel is het noodzakelijk dat de projectmanager controleert of de uitzendkracht het juiste aantal gewerkte uren doorgeeft aan het uitzendbureau.

Bedrijven hebben indien ze een uitzendkracht inhuren ook geen werkgeversrisico. Bijvoorbeeld als de uitzendkracht ziek is, ligt de verantwoordelijkheid bij het uitzendbureau in plaats van bij het bedrijf.

 

Overwegingen

Zijn uitzendkrachten alleen maar interessant voor grote bedrijven? Zeker niet. Vroeger was het zo dat naarmate een bedrijf meer personeel in dienst nam, er meer flexibiliteit nodig was. Tegenwoordig worden bij zowel grote, als kleine bedrijven de kosten en opbrengsten vaak per project berekend en kun je dus in je prijsstelling rekening houden met de kosten van uitzendkrachten.

Vaak vergelijken projectmanagers de kostprijs per werkuur van uitzendkrachten met die van vaste medewerkers. Het lijkt bij deze vergelijking zo dat uitzendkrachten inderdaad duurder zijn, maar wanneer een uitzendbureau wordt ingehuurd vervallen werkzaamheden voor de projectmanager, zoals het sollicitatieproces en heb je meer flexibiliteit om weer afscheid te nemen van een uitzendkracht. Daarmee kun je kosten besparen.

 

Nadine van der Vegt

Nadine van der Vegt is werkzaam als junior online marketeer bij Young Capital. YoungCapital gelooft in de kracht van de nieuwe generatie en stimuleert daarom bedrijven en organisaties om deze kracht te benutten.

Categorieën

Recente blogs

Wil je een held worden in resource planning?

Aboneer je op onze blog en krijg verse inspiratie in je inbox

Potentiële omzetstijging