Contact Info
198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us
Een illustratie van een grote planbordmonitor die een digitaal planbord toont.

4 aankoopoverwegingen voor een planbord monitor

Goedkoop is duurkoop.

We krijgen regelmatig van klanten en relaties de vraag wat voor monitor ze het beste kunnen kopen om ons planbord op af te beelden. Daarmee bedoelen ze niet de monitor van hun persoonlijke computer, maar een grote monitor, zodat meerdere mensen tegelijkertijd de planning kunnen bekijken. Om deze vraag te beantwoorden hebben we de hulp ingeschakeld van Jelle Verhage, partner bij 2Orange audiovisueel & ICT BV te Moordrecht, een specialist op het gebied van audiovisuele oplossingen.

Jelle geeft aan dat er 4 factoren zijn die bedrijven moeten overwegen als ze een monitor willen kopen om een digitaal planbord, zoals die van Timewax, af te beelden. Dit zijn:

 1. Type gebruik
 2. Touchscreen of niet?
 3. De grootte
 4. Professioneel merk

 

1. Type gebruik

Als je een monitor voor een digitaal planbord gaat kopen, bedenk dan of je hem alleen voor het weergeven van het planbord gaat gebruiken of dat je de monitor ook bijvoorbeeld voor videovergaderingen en presentaties wilt gaan gebruiken. Is dat het geval dan spreek je in vaktaal over een multipurpose monitor en daarvoor heb je specifieke modellen.

Vraag jezelf ook af in wat voor een ruimte de monitor komt te staan. Wordt hij alleen maar intern gebruikt voor het personeel of komt hij in een ruimte te staan waar de klant ook komt? In het laatste geval is uitstraling belangrijk. Je wilt een goede indruk maken bij je klant en dat gaat beter met een luxer model. In een boardroom waar dagelijks ook verkoopgesprekken plaatsvinden zal men doorgaans voor een chiquere en/ of geïntegreerde oplossing kiezen, bijvoorbeeld in een maatwerkmeubel.

Iets anders waar je aan moet denken is hoe je het toestel gaat ophangen, dit is veelal vast aan de muur, echter dit hoeft niet. Het is ook mogelijk om een monitor op een voet of trolley te plaatsen. Je krijgt dan meer het idee van een digitale flip-over, of een verrijdbare presentatie opstelling. Dit geeft je meer flexibiliteit. Met bepaalde trolleys kan je de monitor tevens in hoogte verstellen en bij luxere uitvoeringen zelfs kantelen. Je kan het vergelijken met een soort touchtafel, zoals je wel eens in de film ziet. Een touchtafel is vaak maatwerk in combinatie met een meubel. Je bent hierdoor vaak duurder uit. In de praktijk blijkt dat zo’n touchtafel ook niet altijd even praktisch is. Een betere opstelling, zeker voor een planbord, is een schuine opstelling van 45 graden, zoals een tekentafel van een architect.

Een ander aspect is de locatie ten opzichte van de zon of andere sterke lichtbronnen. Er zijn specifieke monitoren met een hoge helderheid die zelfs in de zon nog een helder beeld kan tonen. Deze monitoren zijn zogenaamde high brightness schermen welke veelal een factor vijf tot tien duurder zijn dan reguliere monitoren met een normale helderheid.

 

2. Touchscreen of niet?

Wil je het planbord gaan bedienen met een touchscreen of zoek je een monitor om alleen de planning weer te geven? Het leuke van een touchscreen is dat je interactief kan werken. Je staat met z’n allen naar de planning te kijken en je kan direct aanpassingen maken middels je vinger of dummy pen over de monitor te bewegen als ware het gebruik van je muis.

In het verleden werkten touchscreens veelal met infraroodtechniek. Rondom het LCD-panel zit een opstaande rand waarin infraroodsensoren verwerkt zitten. Bij onderbrekingen van die stralen geeft de monitor, middels een USB-signaal, aan de computer door waar de cursor zich bevindt op het scherm. Vaak hadden de wat oudere schermen veel vertraging door deze techniek, wat irritant werkte. Daarnaast konden de infraroodstralen ook onderbroken worden door andere bronnen, zoals lampen of beveiligingscamera’s.

De laatste generatie touchscreens zijn een stuk beter geworden. Ze werken allemaal met een laag over de monitor heen, meestal een glasplaat. Je vinger is in feite de muis. We onderscheiden op dit moment drie technieken welke breed worden toegepast:

Infrarood met optical sensing

Deze techniek wordt veelal toegepast in samenwerking met de infraroodtechniek, middels camera’s in de hoeken van de monitor wordt de registratie beter weergegeven dan voorheen waarbij alleen infrarood werd gebruikt. Het schrijven gaat sneller en je hebt minder last van vertraging. Bij recentere versies van de infraroodtechniek is het tevens mogelijk geworden om met 2, 6, 8, 16, 32 drukpunten te werken, zogenaamde multitouch. Dit laatste is erg interessant om samen op een planbord te werken of voor spelletjes of grafische toepassingen. Let op, de Windows variant dient dan wel Windows 10 te zijn en de software die hiervoor gebruikt wordt dient ook multitouch te ondersteunen.

Capacitive touch

Bij deze techniek heb je geen randen meer bovenop het scherm. De sensoren zitten onder de glasplaat, net zoals bij je smartphone of tablet. Vuil, daglicht of felle lampen kunnen niet voor verstoringen zorgen. Capacitive touch ziet er strakker uit. De monitor is doorgaans vlak aan de voorkant net als een telefoon of tablet, de bezel (de rand van de monitor) is verzonken achter de glasplaat aan de voorkant.

In-glass technologie

Bij deze techniek zitten de sensoren in het glas gebakken. Het lijkt dan net alsof je op papier schrijft. Dat gevoel heb je bij de Capacitive touch en infrarood veelal minder. Capacitive touch kan je vergelijken met een glazen bijzettafel, waarbij het papier onder de tafel ligt en jij aan de bovenkant van het glas op het papier gaat schrijven. Dat werkt minder lekker dan bij de In-glass techniek. De glasplaat van een In-glass touchscreen zit letterlijk tegen het LCD-panel aan waardoor je geen valse inkijkhoek meer hebt en het de beste schrijfervaring zal geven.

Welk type techniek voor jou de beste is, is afhankelijk van factoren zoals:

 • Hoeveel mensen gaan ermee gaan werken?
 •  Hoe vaak wordt hij gebruikt?
 •  Is het in een schone omgeving?
 •  Wordt er een stylus gebruikt?
 •  Moet er tevens op getypt worden?
 •  Wat is de kijk- en gebruiksafstand?
 •  Full HD of UHD/ 4K beeldresolutie?
 •  Wat is het te besteden budget?

 

3. De grootte

De grootte van de monitor is erg afhankelijk van het gebruik. Wil je gaan werken met een touch screen? Neem dan niet een te grote monitor. Je staat er immer vlak voor. Je verliest dan snel het overzicht. Je bewegingen kunnen ook erg groot worden als je ineens een planningsboeking van rechtsboven helemaal naar linksonder moet slepen. Houd voor een touchscreen voor alleen het planbord een grootte van 55 tot 70 inch beelddiagonaal aan. Een inch is 2,54cm, monitoren worden altijd in beelddiagonaal gemeten.

Wil je de monitor samen met een trolley gebruiken? In dat geval dien je 55 tot 70 inch aan te houden. Het idee van een trolley is dat je het scherm makkelijk kan verplaatsen. Met monitors groter dan 70 inch kan je vaak niet meer door een deur en bind je het scherm aan een ruimte. Dat was nou net niet de bedoeling.

Wil je een monitor om het planbord alleen af te beelden, dan volstaat een wat kleiner scherm van 43 tot 65 inch. De grootste monitor uit één stuk vrij verkrijgbaar medio 2018/2019 is 98 inch diagonaal. Dat is voor een vergaderzaal leuk, maar voor een planbord veel te kostbaar en onpraktisch. 40 inch is daarentegen wel weer erg klein. Als vuistregel kan je 10 inch per meter presentatieafstand aanhouden, met de voetnoot dat er rekening moet worden gehouden of men in Full HD of UHD/ 4K presenteert. Advies inwinnen is raadzaam.

Rule of thumb: 10 inches per meter of presentation distance

Figuur 1: Vuistregel: 10 inch per meter presentatieafstand

Je kan een monitor in landschap- of portretstand ophangen, in de markt doorgaans benaamd als landscape of portrait monitor. In de praktijk worden monitors in 95 van de 100 gevallen in landschap opgehangen. Zeker als de monitor multi-inzetbaar moet zijn. In de landschapstand krijg je de beste resultaten voor het weergeven van tekst, plaatjes en video’s. Vrijwel alle content als PC beelden, filmpjes en foto’s worden in landscape aangeboden. In portret krijg je boven en onder zwarte balken en dit ziet er niet fraai uit, tevens bij gebruik van narrowcasting in de combinatie heb je veel minder regelafstand waardoor je lange lappen tekst zult krijgen.

Als je uitsluitend een planbord wilt weergeven, dan zou ophangen in portret kunnen werken. Kies dan wel een professionele monitor. Consumenten monitors zijn hiervoor niet gebouwd. Die kunnen in deze stand hun warmte niet kwijt, waardoor je storingen kan krijgen, deze zijn slechts gebouwd om in landscape te worden opgehangen en om gemiddeld 4 uur per dag aan te staan, dus geen 16/7 of 24/7 wat de meeste professionele monitoren wel kunnen.

 

4. Professioneel merk

Een monitor kopen is op het eerste gezicht natuurlijk heel makkelijk. Iedereen is wel bekend met de Mediamarkt of Coolblue.nl. Een beetje klikken en de volgende dag heb je een TV (dus geen monitor) op de zaak voor een goede prijs. TV’s zijn voordelig maar zijn bijvoorbeeld niet gebouwd om langdurig aan te staan. Het is wel goed om te beseffen dat deze schermen geschikt zijn voor particulier gebruik. Het gebruik van deze TV’s is heel anders dan de monitors die je voor het weergeven van een planbord of presentatie wilt gaan gebruiken.

Wil je bijvoorbeeld een monitor die automatisch ’s ochtends met het planbord opstart en ’s avonds weer afsluit? Dan heb je een professionele monitor met timerfunctie nodig. Deze zijn uitgerust met een ingebakken mini-pc. Je sluit het scherm aan op het internet en hij kan bijvoorbeeld opstarten automatisch op een internetpagina, zoals het planbord van Timewax. Een professionele monitor kan je ook beveiligen. Je kan de knopjes vergrendelen en afstandsbedieningen blokkeren. Zo voorkom je dat personeelsleden met de instellingen gaan rommelen.

Wil je vanuit één computer meerdere beeldschermen aansturen en overal het planbord tonen? Dan heb je een splitter nodig. Een computer heeft doorgaans maar één video-uitgang via HDMI. Je kan hier maar één scherm op aansluiten. Je hebt in dit geval een splitter nodig met een enkele invoer en meerdere outputs, 2/4/8/16. Mochten er meerdere ingangsbronnen wenselijk zijn dan is een matrix wenselijk, bijvoorbeeld 4×4, 8×8, 16×16, de getallen staan voor inputs en outputs. Een matrix is een hardware-onderdeel. Je kan hier meerdere HDMI invoer- en uitvoerbronnen aansluiten. Vaak komt er wat softwareprogrammering bij kijken, een specialist is hierbij doorgaans een must.

Professionele monitors zijn daarnaast beter bestand tegen aanraking. Ze weten ook het beste om te gaan met de binnenkomende videoresoluties. Consumenten monitors kunnen hier minder goed mee om gaan, veelal wordt er ‘no signal’ getoond. Net als op de consumentenmarkt tref je ook in de professionele markt een grote hoeveelheid aanbieders aan. Het advies is om te kiezen voor een merk dat wereldwijd verkrijgbaar is. Die hebben vaak een betere service met een zogenoemde on-site garantie. Gaat er iets mis, dan staat er de volgende dag een monteur op de stoep. De kleinere spelers en merken redden het vaak niet. Ze kunnen niet snel genoeg meekomen met de nieuwste technologie en de service is veelal een stuk minder. Professionele monitoren zijn aan te raden van merken als Samsung, LG, NEC, Philips en Sony.

 

Tot slot

We hopen dat het voor je duidelijk is geworden dat de markt voor professionele monitors en accessoires echt heel anders is dan de markt voor consumentenmonitors. Het gebruik in een zakelijke omgeving is wezenlijk anders en dat vraagt om andere eigenschappen van een scherm. Het is erg verleidelijk om snel op internet een monitor te kopen, maar in dit geval geldt echt “Goedkoop is duurkoop”.
Voor het aanschaffen van een professionele monitor raden we aan om met een expert te overleggen, voordat je tot aanschaf overgaat. Er zijn zoveel factoren die van invloed hebben op goed en effectief gebruik. Een expert kijkt waar de monitor komt te hangen, of een beugel of standaard verstandig is, of er sprake van tegenlicht is, enzovoort. Op basis van de omstandigheden biedt hij of zij een passende oplossing. Een stukje maatwerk, zodat je het beste uit je monitor en je planbord haalt.

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op met 2Orange.

Een foto van Jelle Verhage

Jelle Verhage

Jelle is directeur sales & technics bij 2Orange. Hij heeft veel ervaring op het vlak van begeleiding bij totale vervangings- en adviestrajecten voor audiovisuele middelen en presentatie apparatuur. Hij is tevens eindverantwoordelijk als project supervisor.