Contact Info
198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us
Een foto van een koe in een weiland

Lean, eenvoud en boerenverstand

Met Lean willen we dingen veranderen naar beter en misschien zelfs wel nog beter. Dagelijks bezig zijn met continue verbeteren is het doel. Het Lean DNA verweven met het eigen DNA. Doordat we Lean gebruiken in onze bedrijfs- en planprocessen of thuis in de keuken, is het mogelijk stappen die er niet toe doen te elimineren en nooit meer terug te zien.

Maar hebben we hier echt Lean voor nodig? Gewoon je boeren verstand gebruiken! Of is het boerenverstand nu juist Lean…..

Boerenverstand is een eigenschap welke wordt toegeschreven aan mensen die zonder enige vorm van opleiding een logische redenatie volgen of heel duidelijk kunnen aanvoelen hoe de vork in de steel zit. Kunnen mensen die bezig zijn met Lean en er voor zijn opgeleid ook nadenken volgens een logische redenatie? Voordat ik deze vraag beantwoord, gaan we hier nog wat dieper op in.

Logisch nadenken is dus een eigenschap die niet voor iedereen is weggelegd. Hoe kan dit? Is dit niet gek? Gaan wij dan zo vaak op de automatische piloot? Denken we dan niet meer na? Inderdaad, we denken een stuk minder na dan vroeger. En hoe denk je dat dit komt? Er is overal van alles om ons heen om het makkelijker te maken. Televisie, internet, huishoudelijke apparatuur en zelfs de mogelijkheid om te rennen op een loopband in de sportschool.

Lang geleden ergens bij de prehistorie moesten we wel logisch nadenken, want anders gingen we dood van de honger of werden we opgegeten door iets anders. Juist deze overlevingsdrang heeft ons gebracht bij de moderne wereld en de consumptiemaatschappij. Alleen deze wereld lijkt het logische nadenken te hebben vertraagd. Eén van de beroepen die dichter dan de moderne mens bij deze prehistorische mens staat is de boer. De boer moet wel! Als de boer net zo zou leven als de moderne mens in de consumptiemaatschappij, zou er geen eten meer zijn. Voor voedsel heb je geduld nodig. De natuur is maar heel beperkt te beïnvloeden. Dat zorgt er voor dat de boer zijn logische verstand nog heeft en alles wat hij of zij heeft geleerd dagelijks blijft toepassen in de praktijk.

Door Lean wordt het mogelijk iets meer met boerenverstand te gaan werken. Dit kan doordat geleerd wordt hoe je het eigen logisch nadenken, wat in ieder mens zit, kan activeren. Ieder mens heeft een logisch verstand en is heel goed in staat om mooie nieuwe dingen te bedenken. Door te werken met en aan Lean komen de ideeën wat sneller uit de verf.

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op met Rob de Graaf.

Een foto van Bart van der Wijst

Bart van der Wijst

Bart is directeur PlanMen Nederland. PlanMen helpt organisaties bij personeels- en of capaciteitsplanning om mensen en werkzaamheden beter te plannen. Tevens verzorgen PlanMen diverse trainingen op het vlak van Workforce Management.