Planning software ingenieursbureaus

Wij helpen ingenieursbureaus meer grip te krijgen op de planning. Het maakt niet uit of je nu haalbaarheidstudies uitvoert, ontwerpvoorstellen maakt, technische adviezen geeft of berekeningen maakt voor je klanten. Wij zorgen ervoor dat je efficiënt je projecten en medewerkers kunt plannen.

De planning van engineering projecten innoveren

Geen één ingenieursbureau is hetzelfde. De planning van stedenbouwkunde kent een andere dynamiek dan opdrachten in de werktuigbouwkunde. Meerdere disciplines in huis? Bij Timewax ben je aan het juiste adres.

Gantt Chart voor langlopende projecten

Weekplanner voor lange termijn capaciteitsplanning

Planbord voor korte termijn capaciteitsplanning

2-weg koppeling Outlook voor volledig zicht

Tijdschrijven door planning te kopiëren

Dashboards voor analyse projectresultaten

Zo bespaar je tijd en rond je al je opdrachten voor de deadline en binnen budget af. Met Timewax kun je een hogere productiviteit realiseren wat direct leidt tot een stijging van de omzet en winst. Bereken het hier.

Visualiseer de project planning met een Gantt Chart

Doorlooptijden, mijlpalen en afhankelijkheden

Gantt Chart van een engineering project

Balkenplanning

Als je bij een ingenieursbureau werkt, dan heb je ongetwijfeld wel eens met Microsoft Projects gewerkt. Hiermee kun je een balkenplanning maken, oftewel een Gantt Chart. Wij hebben hier een online variant van gemaakt en bovendien een meer eenvoudig, zodat het makkelijker om ermee te werken.


Als projectmanager wil je de planning van grote projecten in de civiele techniek en bouwkunde graag visualiseren. Zeker als je veel verschillende activiteiten hebt met afhankelijkheden. Door de planning visueel te maken krijg je meer grip op het project. Daarnaast is het ook een krachtig communicatiemiddel met je opdrachtgevers, onderaannemers en je eigen projectteam.

Planning versies van engineering projecten in een Gantt Chart

Versies

De project planning van engineering projecten veranderen nog wel eens. Daarom kan je met onze Gantt Chart verschillende versies van een project planning maken. Dit is erg handig, omdat je zo eenvoudig vorige versies van de planning kan terugkijken en eventueel kan herstellen.


Je kan ook meerdere versies van een balkenplanning met elkaar vergelijken, waardoor je kan zien hoeveel de meest actuele project planning afwijkt van de oorspronkelijke versie. Daarnaast kun je ook werken met concept en definitieve versies van de planning. Hierdoor kan je als projectmanager eerst even met de planning spelen, voordat iedereen hem kan zien.

Voortgang van een engineering project in een Gantt Chart

Voortgang

In Timewax kan je de voortgang van projecten en activiteiten bijhouden. Dat kan je als projectmanager doen, maar je kan er ook voor kiezen om de voortgang door de uitvoerende medewerkers te laten bijhouden. Zij kunnen dit op meerdere plekken in Timewax doen, zoals in urenstaten, de mobiele app en zelfs direct vanuit Outlook.


De voortgang wordt automatisch in de Gantt Chart per activiteit weergegeven, zodat je gelijk ziet of je ergens uitloopt. Doordat je de mijlpalen en afhankelijkheden van een project kan bepalen, kunnen we je direct het kritieke pad tonen. Dit pad is belangrijk, want zo zie je meteen of deadlines bij vertraging in gevaar komen.

Deze ingenieursbureaus plannen al met onze planning software

Uren op de lange termijn reserveren

Capaciteitsplanning met de weekplanner

Ingenieurbureau's gebruiken vaak een weekplanner voor het plannen van hun medewerkers. Dit van ons werkt net zoals Excel.

Net als Excel

Voor langlopende projecten wil je wel alvast uren gaan reserveren in de capaciteitsplanning. Op basis van de begrote uren en de doorlooptijd van de fasen weet je wat de gemiddeld benodigde uren per medewerker per week zijn. Dat aantal uren kan natuurlijk variëren afhankelijk van de fase van het project.


In Timewax hebben we hiervoor de Weekplanner bedacht. Hiermee kun je grofweg al uren reserveren in de capaciteitsplanning van de verschillende medewerkers. Net als in Excel kun je snel door cellen navigeren en per medewerker een aantal uur per week opgeven.

In onze planning software voor ingenieursbureau's kan je eenvoudig wisselen van weergaven.

Volledig beeld

In de Weekplanner kan je eenvoudig weergaven maken, zodat je bijvoorbeeld in één keer alle Constructief Modelleurs onder elkaar kunt zien. Je kunt zelf bepalen hoe je hun beschikbaarheid wilt tonen. Dit kan met behulp van een bezettingspercentage of het aantal beschikbare uren.


Door medewerkers ‘open te klappen’ krijg je inzicht in de geplande uren per project voor die medewerker. Op dit niveau kun je heel snel uren wijzigen en verschuiven tussen verschillende projecten. Je ziet direct of het allemaal past en je de medewerkers niet per ongeluk overboekt.

Planbord met engineering projecten

Integratie dagplanning

De Weekplanner staat niet op zich. Hij is geïntegreerd met de de inzetplanning op korte termijn. Dat betekent dat de weekplanner ook alles weergeeft vanuit het planbord, verlofaanvragen of uit de persoonlijke Outlook agenda’s van de medewerkers.


Op die manier weet je zeker dat je altijd naar een 100% betrouwbare planning kijkt. Uren die je plant met de weekplanner worden op hun beurt ook inzichtelijk in de dagplanning. De Weekplanner boekt automatisch de ingegeven uren per week op beschikbare momenten van de medewerker.  

Omschakelen naar iets professionelers

“Kleinere bedrijven kunnen het plannen vaak prima af met een Excel-document. Op een gegeven moment moet je als bedrijf de omslag maken naar iets professionelers, zoals Timewax.”

Portret van Kendra van Zessen van KPN Werkplek

Kendra van Zessen | KPN Werkplek

PROJECTMANAGER

Grip op de korte termijn inzet

Drag & drop met een planbord

Planbord met engineering projecten

Eenvoud

Wil je ook de dagplanning op korte termijn beheersen? Dan kun je aan de slag met ons digitale planbord. Denk aan het ouderwetse planbord aan de muur. Net zo makkelijk, maar dan digitaal en online. Het maakt de planning zeer visueel en plannen wordt simpelweg een kwestie van slepen met digitale magneten.


Ons planbord is online. Hierdoor geeft onze planning software wijzigingen direct door aan de ingenieurs, bijvoorbeeld via Outlook. Heb je ingenieurs in de buitendienst die vaak onderweg zijn? Geen probleem. Onze mobiele app houdt ze  op de hoogte van de actuele planning.

Weergave ingenieursbureaus

Weergaven

In het planbord kan je weergaven maken waarmee je perfect inzicht krijgt in de beschikbaarheid van je medewerkers. Zo kan je bijvoorbeeld voor de afdeling civiele techniek weergaven maken om onderscheid te maken in BIM modelleurs, engineers, uitvoerders en projectmanagers.


Je kan ook competenties aan je ingenieurs toekennen. Zo kun je bijvoorbeeld vastleggen hoeveel ze weten van elektrotechniek, milieutechnologie, chemie, biotechnologie of meet- en regeltechniek. Want niets is fijner dan met een paar klikken kunnen zien welke kennis en vaardigheden voor je project beschikbaar zijn.

Planbord met engineering projecten

Samen werken

Iedereen kan tegelijkertijd in de planning kan werken. Hierdoor kijken planners, managers en projectmanagers altijd naar de meest actuele planning en is er maar één versie van de waarheid. Dat voorkomt een hoop fouten.


Met gebruikersprofielen kan je bepalen wat gebruikers mogen doen, bijvoorbeeld alleen de planning raadplegen. Daarnaast kan je zelf bepalen welke gegevens ze mogen bekijken. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de afdeling milieu alleen maar de planning mag bewerken van alle veldwerkers, milieuconsultants en bodemadviseurs.

Met onze planning software voor ICT-bedrijven vraag je eenvoudig de gewenste resource aan bij bijvoorbeeld de resource manager

Aanvragen

Commerciële managers kunnen direct in het planbord aanvragen op projecten inboeken. Ze geven bijvoorbeeld aan dat ze voor een klant een adviseur nodig hebben met verstand van werktuigbouwkunde in de luchtvaartsector. Op basis hiervan kunnen planners gaan zoeken.


We bieden ook een uitgebreide workflow met de functie resource aanvragen. Zo kan bijvoorbeeld een projectmanager iemand zoeken met verstand van mechanische engineering en ervaring in de maritieme sector. Hij kan daarna zelf de beschikbaarheid checken en vervolgens de aanvraag bij de planner indienen.

Faciliteer zelfplanning door je medewerkers

Koppel de Outlook-agenda aan onze planning software

Slimme 2-weg koppeling, zelf te configureren
Plannen direct vanuit Outlook met onze add-in
Altijd volledig inzicht in de beschikbaarheid

Beter worden in plannen

We bloggen graag over het vakgebied van planning en dan specifiek over de organisatorische klant. Je kan ook onze podcast volgen op Apple Podcasts en Spotify.

Volledig automatisch

Het overzetten van de planning naar de agenda’s gaat nu volledig automatisch en dat scheelt veel tijd”

Olaf van der Sanden

Olaf van der Sanden | Xibis

PROJECTTEAM MANAGER

Workflow voor urenstaten en goedkeuren

Ons planning software laat ingenieurs met één klik de werkelijk bestede tijd doorgeven

Urenstaat ingenieursbureaus

Snelle invoer

Met de functie urenstaten kunnen medewerkers binnen dertig seconden hun uren voor de hele week indienen. Ze kopiëren namelijk eenvoudig hun planning uit Outlook naar hun urenstaat. Hierdoor hoeven medewerkers alleen aanpassingen te maken als dat nodig is. Dat versnelt het proces en voorkomt fouten.

Zo krijg je snel een betrouwbaar beeld of je voor je klanten binnen budget blijft. Elk uur dat je te veel besteedt aan engineering projecten tegen vaste prijs komt al snel uit je eigen portemonnee. Ook voor opdrachten op regiebasis wil je tijdig zien of er een overbesteding aan zit te komen. Zo kun je de verwachtingen van je klant op tijd managen.

Met onze planning software kunnen ICT-bedrijven medewerkers najagen, zodat iedereen hun urenstaten invullen

Automatisch najagen

De planning software van Timewax houdt ook bij of de urenstaten vervallen zijn. Je kunt zelf bepalen wanneer dat voor jouw bureau het geval is. Je stelt bijvoorbeeld in dat op maandag om 12:00 uur iedereen zijn urenstaten van de week ervoor ingediend moet hebben.


Als er vervallen urenstaten zijn, dan herinnert onze planning software automatisch de medewerkers om hun urenstaat in te dienen. Met andere woorden, je hoeft ze niet meer handmatig na te jagen. Dat doen wij dus voor je. We blijven ze een e-mail sturen, totdat ze hun urenstaat indienen. Met een eenvoudig rapport kun je altijd zien wie er achter loopt.

Autorisatie uren ingenieursbureaus

Workflow goedkeuring

De werkelijke uren van je medewerkers kan je laten goedkeuren door iemand anders. Dit kan je per project instellen. Zo kun je voor grote projecten met meerdere ingenieurs de goedkeuring laten doen door de projectmanager, want die kan het werk het beste beoordelen op basis van de inhoud.

 

Voor de normale periodieke werkzaamheden kun je besluiten om de werkelijke uren alleen goed te laten keuren door de afdelingsmanager of überhaupt niet goed te laten keuren. Zo kun je dus afhankelijk van de aard van de werkzaamheden de juiste workflow hanteren. Zo ben je flexibel en voorkom je bureaucratie.

In twee minuten klaar

“Als ik een project voor een afdeling plan, dan ben ik in twee minuten klaar. Ik selecteer de medewerker en sleep ze eenvoudig op een project”

Martin Embregts | Telindus

PROJECT PLANNER SERVICE DELIVERY

Inzicht in de prestaties met dashboards

Visueel en interactief analyseren

Dashboard budget vs werkelijk

Dashboards

Met de de functie Analytics van onze planning software beschik je over een hele reeks dashboards waarmee je de performance van je bureau kan analyseren. Zo heb je altijd het juiste dashboard voor de juiste soort opdracht, want een haalbaarheidsstudie wil je nu eenmaal anders analyseren dan technische adviezen.


Je kunt individuele opdrachten voor klanten analyseren, maar ook groepen van klanten, projecten of de resultaten per projectmanager. Dit maakt het een krachtig analyse-instrument. Bovendien kun je per gebruiker ook bepalen welke dashboards ze mogen gebruiken en welke gegevens ze mogen zien.

Dashboard voortgang project

Voortgang

Voor grote en langdurige projecten wil je grip op de kosten houden. In Timewax kun je per activiteit in je project de voortgang bijhouden. Op basis van deze voortgang, de werkelijke uren en de begroting kun je in onze dashboards precies zien of je op koers ligt of dat je moet bijsturen. We doen ook een voorspelling over het verwachte begrotingsresultaat.


Daarnaast kun je ook precies zien wanneer de voortgang voor het laatst door je medewerkers is bijgewerkt. Zo zie je meteen hoe actueel de getoonde informatie is en voorkom je dat je beslissingen neemt op basis van verouderde informatie.

Dashboard financieel marge

Financieel

Voor projecten tegen een vaste prijs kan het ook interessant zijn om te kijken of je binnen het budget in euro’s blijft. In Timewax kun je met commerciële tarieven werken en daardoor ook alles financieel analyseren. Als je een senior engineer inzet terwijl je in de begroting uitging van een junior engineer, dan zie je met onze dashboards ook de performance in prijsverschillen.


Werk je met kostprijstarieven? Dan kunnen we in onze dashboards zelfs het rendement per opdracht laten zien. De begrote marge kun je dan gaan vergelijken met de werkelijke marge. Hier rekenen we met de werkelijk bestede uren van je medewerkers.

Bezetting voor ingenieursbureaus

Productiviteit

De functie Bezetting is een specifiek dashboard waarmee je uitgebreid de productiviteit van je bedrijf kan analyseren. Het geeft een forecast op de toekomstige werkdruk op basis van de planning en je kunt dit analyseren naar afdelingen, functies en competenties.


In deze functie kun je ook je eigen weergaven en selecties maken. Zo kun je bijvoorbeeld de beschikbaarheid zien in uren, dagen of in een percentage van de werkbare uren. Je kunt daarnaast filteren naar facturabele opdrachten en ook een onderscheid maken in de ‘harde’ en ‘zachte’ planning. Zo maakt iedereen zijn eigen dashboard op maat.

Integraties voor ingenieurbureaus

Onze planning software integreert naadloos met typische systemen waar ingenieurbureaus mee werken, zoals service management systemen. Daar integreren wij mee en dat bespaart tijd.

Alle 6 voordelen van onze planning software op een rij

Onze planning software voor ingenieurbureaus uitproberen?

Dat kan! Gratis en 30 dagen lang. Je kunt ook alle overige functies in onze software vrijblijvend testen en je hoeft geen credit card gegevens achter te laten. Aarzel niet om contact op te nemen als je hulp nodig hebt. Begin vandaag nog met het besparen van tijd.