Wat is een project planning?

De vraag is vervolgens: wat is jouw definitie van een project? Afhankelijk van de definitie en omvang van het project stel je namelijk ook andere eisen aan een project planning tool.

Planning maken - Een illustratie van een vraagteken op een oranje cirkel

Wat is een project?

Een project is een verzameling van eenmalige activiteiten om iets te realiseren. De tijd en de te besteden uren zijn begrensd. Een project wordt door meerdere mensen van verschillende disciplines uitgevoerd.

De term project wordt vaak misbruikt voor kleine opdrachten die op korte termijn door een of enkele medewerkers uitgevoerd wordt. Het is goed om dit onderscheid te maken, want je hebt dan ook andere functies nodig.

Een illustratie van de Timewax-functie Gantt Chart

Online project planning

Voor de ‘echte’ projecten kun je in Timewax geheel online een Gantt Chart oftewel een balkenplanning maken. Hierin kun je voor elke activiteit de doorlooptijd plannen en onderlinge afhankelijkheden aangeven.

Deze balkenplanning is bij uitstek geschikt om het project te visualiseren en te communiceren naar de klant en het projectteam. Voor de resource planning (inzetplanning) van medewerkers gebruik je het Planbord.

Een illustratie van de Timewax-functie Gantt Chart
Eenvoudig planbord - Een illustratie van de Timewax-functie Planbord

Kleine opdrachten

Voor het plannen van kleine opdrachten is de Gantt Chart te veel van het goede. Het betreft immers een of enkele activiteiten in een kort tijdsbestek. Het is te omslachtig om hiervoor een Gantt Chart te maken.

Je gaat voor kleine opdrachten dus direct over tot het inplannen van de medewerkers in het Planbord. Voor deze opdrachten is de project planning en de resource planning dus een en hetzelfde. Er is geen verschil.

Analytics - Een illustratie van de analytics functie van Timewax

Leer van je project planning

Het is belangrijk dat je als bedrijf blijft verbeteren. Een goede manier om te leren is door terug te kijken naar het project en de resultaten te analyseren. Zijn de verwachte benodigde uren voldoende geweest of was het budget niet toereikend.

Alleen naar het verleden kijken is niet voldoende, want ook de toekomst is belangrijk. Hoe staat het met de bezetting? Is er nog voor iedereen voldoende werk of moeten de accountmanagers hard aan de gang om nieuwe projecten te scoren?

Analytics - Een illustratie van de analytics functie van Timewax

Integraties

Je kan de software die je al gebruikt aan Timewax koppelen. Dit is handig, want zo hoef jij je gegevens niet dubbel te onderhouden. Je kan hiervoor een van onze basiskoppelingen gebruiken. Ben je een technische nerd? Dan kan je met onze API ook zelf koppelingen maken.

Planningsprogramma dat Excel verslaat

Is het een wedstrijd dan? Nee, zo erg is het nou ook weer niet. Excel is een prima tool, maar op een gegeven moment loop je tegen beperkingen aan. Dan wordt het tijd voor iets anders.

Stop met Excel - Een illustratie van een project en resource planning in Excel

Beperkingen Excel

Als je slechts een handjevol medewerkers plant, dan is Excel een prima tool. Het is overzichtelijk en je kan prima iedereen per e-mail of per telefoon informeren over de planning en wijzigingen daarin.

Bij een stuk meer medewerkers wordt het lastiger. Zeker ook als je vaak wijzigingen hebt. Iedereen up-to-date houden wordt een dagtaak en het is ook niet mogelijk dat iedereen tegelijkertijd het Excel-bestand kan inzien.

Voorbij Excel - Een illustratie van een project planning die op verschillende apparaten tegelijk wordt getoond.

Voorbij Excel

Het wordt dan tijd voor een echt planningsprogramma. Een programma dat onderscheid maakt in de verschillende rollen van medewerkers, project managers en planners en daar ook specifieke functies voor heeft.

Bovendien wil je dat iedereen overal en altijd de planning kan raadplegen en bewerken. Dat vraagt om een online planningsprogramma dat bovendien ook met meerdere ‘devices’ te gebruiken is.

Voorbij Excel - Een illustratie van een project planning die op verschillende apparaten tegelijk wordt getoond.

In twee minuten klaar

“Als ik een project voor een afdeling plan, dan ben ik in twee minuten klaar. Ik selecteer de medewerker en sleep ze eenvoudig op een project”

Martin Embregts | Telindus

PROJECT PLANNER SERVICE DELIVERY
Weekplanning maken - Een illustratie van de Microsoft Outlook agenda in Office 365

Online planningsprogramma

Bij Timewax ben je aan het juiste adres voor zowel project planning als resource planning (inzetplanning) van medewerkers. Voor project planning gebruik je onze Gantt Chart. Voor resource planning het Planbord.

Timewax draait geheel in de cloud. Het voordeel is dat we de planning en wijzigingen daarmee automatisch delen met je medewerkers via je agenda-systeem of onze mobiele app. Dat scheelt een hoop werk.

Doe je mee?

Onze klanten zijn dienstverleners in allerlei branches. Ze moeten dagelijks projecten en medewerkers plannen om de beste service aan hun klanten te kunnen garanderen. Daar helpen wij ze graag bij. Mogen wij jou helpen?

Wil je meer weten?

Neemt contact met ons op en je hoort zo spoedig mogelijk van ons. Interesse in een gratis proefversie? Je kan Timewax 30 dagen lang gratis uitproberen. Dat is genoeg tijd om alle functies te testen of ze goed bij jouw organisatie passen.